Skoči na glavno vsebino

Evropski dan jezikov

Wellcome – Willkomenn – Benvenuti – Dobrodošli na naši že tradicionalni razstavi ob dnevu jezikov. Letos smo 26. septembra dvajsetič zapored praznovali v vseh državah Sveta Evrope evropski dan jezikov.

Zakaj že dvajsetič?

Evropsko leto jezikov 2001, ki sta ga skupaj organizirala Svet Evrope in Evropska unija, je bilo uspešno pri vključevanju milijonov ljudi v 45 sodelujočih državah. Dogodki v okviru evropskega leta jezikov so obeležili jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujali učenje jezikov.

Zaradi uspeha, ki ga je imelo evropsko leto jezikov, je Svet Evrope skupaj z Evropsko unijo razglasil, da bomo 26. septembra vsako leto praznovali kot evropski dan jezikov. Osnovni cilji tega dneva so naslednji:

  1. Opozarjanje javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo, z namenom spodbujanja večjezičnosti in medkulturnega razumevanja.
  2. Zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati.
  3. Spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

Kakšna organizacija je Svet Evrope?

Svet Evrope je vodilna organizacija za varovanje človekovih pravic v Evropi. Nastala je leta 1949, v to organizacijo pa je vključenih 49 držav, med katerimi je tudi vseh 27 članic Evropske unije. In ker tudi jezikovna politika Evropske unije daje veliko prednost evropski večjezičnosti in ker Slovenija ravno sedaj predseduje komisiji Evropske unije, smo si za letošnjo razstavo izbrali države Evropske unije.

Učenci šole so si v vseh treh jezikih, ki se jih na šoli učimo, pogledali nekaj osnovnih podatkov o državah Evropske unije, se naučili nekaj fraz v vseh 24 uradnih jezikih unije ali preizkusili svoje znanje o nastanku EU, o glavnih mestih in zastavah držav. Izvedeli so kakšno zanimivost o vseh uradnih jezikih. Zagotovo je bilo za vsakega kaj novega.

Reševali so delovni list, ki so ga pripravili devetošolci, ali nadgradili svoje znanje o EU s pomočjo uradne spletne strani www.europa.eu, kjer je objavljenih kar nekaj zabavnih kvizov in spletnih iger.

Več …

Dostopnost