Skoči na glavno vsebino

Naravoslovni dan petošolcev

V sredo, 16. 2. 2022, so se petošolci odpravili na naravoslovni dan. Pod vodstvom Centra za šolske in obšolske dejavnosti so si ogledali Kras in Primorje.

Naravoslovni dan so začeli na školjčišču v Ankaranu, kjer so nadvse uživali v nabiranju in prepoznavanju školjk. Iskanje školjk je bilo hitro, ker je ta del Ankarana z njimi posejan (o tem se lahko prepričate na sliki). Užitku se niso mogle odreči niti učiteljice, ki so jih spremljale.

Po čudovitem začetku so obiskali Črni Kal. Zahteven vzpon jih je vodil do jame Grad. Jama je znana po tem, da v njej nastane zelo globoko jezero (seveda, če ni sušno obdobje). Učenci so se rahlo utrujeni vrnili na avtobus in se odpravili na Socerb.

Namen se je izjalovil, ko jih je prestregla megla in si niso mogli ogledati Tržaškega zaliva, ki se s te točke sijajno vidi. Megla pa jih ni ovirala pri ogledu Svete jame, ki je obširno znana med Slovenci in tujci. Je edina jama v Sloveniji, v kateri so se prirejale maše in je bila zelo priljubljeno romarsko središče. Opremljena je s korom in sedali. Vodičke so jim podale legendo, ki govori o jami in svetniku Socerbu, nato so se odpravili v globino, kjer so izkusili popolno temo in tišino.  Med vračanjem iz jame so opazovali netopirje.

Po napornem, a izjemno lepem dnevu, so se odpravili proti Celju. Pot domov je bila nasmejana in polna pozitivne energije. »Še se bomo vrnili z družino!«, so bile njihove besede, ko so jih starši pobrali pred šolo.

Dostopnost