Skoči na glavno vsebino

Teden pisanja z roko – poročilo

Tednu pisanja z roko smo se na IV. osnovni šoli Celje priključili prvič. Sprva se nas je prijavilo manj kot 150, kmalu pa je številka narasla na 280 sodelujočih. Pomena pisanja z roko se zavedamo in dajemo poudarek nanj skozi vse leto. Ne pišemo le v zvezke, temveč pripravljamo plakate, izdelujemo igre, na katerih so navodila napisana z roko, pišemo voščilnice, pisma skritim prijateljem, recepte, pravljice in še mnogo drugih rokopisov.

Ko je v spodnji avli nastajala razstava, so se ji pridruževali učenec za učencem, razred za razredom. Ideje so kar vrele na dan. Veliko učencev je prispevalo izdelke po prebranih delih in celo zgodbe, ki so nastale v njihovih glavah, še posebej pa so nas ganila pisma, ki so jih učenci napisali otrokom z redkimi boleznimi.

Pred Prešernovim dnem smo pisali magistrale, pridružili so se  tudi posamezni starši. Učenci so razmišljali, zakaj radi pišejo z roko, četrtošolci so odpisali učencem Osnovne šole Cirila Kosmača Piran.

Pogosto pozabljamo nase. Petošolci so tako napisali pisma kar sebi.

Kljub temu, da smo v dobi pametnih telefonov, tablic, računalnikov in mnogih elektronskih izumov, so se tudi učenci predmetne stopnje z veseljem odzvali povabilu in se lotili »matematičnega« pisanja. Na plakat so zajeli bistvene informacije, ki jih potrebujejo pri pouku matematike, razmišljali in pisali so o jeziku, napisali so pisma ravnateljici. Zelo se jih je razveselila.

Ravnateljica nas je k sodelovanju v projektu spodbujala in pri delu močno podpirala. Učence in mentorje je pohvalila ter njihovo delo predstavila tudi presojevalcem certifikata kakovosti ISO 9001:2015, katerega ponosna lastnica je šola od leta 2021. Del projekta je bila tudi ona sama, saj je za nas napisala tole:

Projekta je uradno konec, neuradno pa ga peljemo naprej. Naučili smo se, koliko koristi prinaša pisanje z roko, zato bomo vztrajali. Pa ne le zato. Odrasle nas je pot odpeljala v otroštvo, ko smo pisali leksikone prijateljstev, dnevnike, razglednice, voščilnice, pesmi, celo ljubezenska pisma. S prijetnimi občutki želimo vse to prenašati tudi na prihodnje rodove.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste se pridružili gibanju pisanja z roko.

Dostopnost