Skoči na glavno vsebino

Evropska vas 2022 – Češka

Po dveletnem koronskem premoru smo celjske osnovne šole letos spet pripravile osrednjo prireditev v mestnem središču v sklopu projekta Evropska vas. Kot vidite, smo pripravili čudovito stojnico, s katero smo predstavili Češko, na osrednjem odru pa smo nastopili z odlično plesno skupino.

9. maja Evropa praznuje svoj rojstni dan. Tudi letos smo v Celju slavili mir in enotnost Evropske unije z izvedbo Evropske vasi. 

Država, ki smo jo podrobneje spoznali na IV. OŠ Celje je bila Češka. Učenci so ustvarjali kipce pravljičnih in risanih junakov, spekli slastne Češke prigrizke, izdelali plapolajoče zastavice in še mnogo drugega. Izdelke smo razstavili na stojnici, postavljeni na Glavnem trgu v Celju. 

” Osebno mi je bil dogodek zelo všeč, komunicirala sem z ljudmi, si našla nove prijatelje in srečala tudi nekaj znancev. Upam, da se bom še kdaj lahko udeležila takšnega ali drugačnega dogodka. ” – Tajra, 6.b

” V Evropski vasi je bilo zelo zabavno. Izvedeli smo nekaj novega o državah, na primer: katero je njihovo glavno mesto, katere so njihove tradicionalne jedi, izvedeli smo kateri so njihovi znani športniki in slikarji, ter katere risanke izhajajo iz tam. Udeležili smo se kvizov in izzivov za nagrade. Ogledali smo si tudi, kaj so pripravile druge šole. Po koncu nastopov na odru, nas je prišel pozdravit tudi župan Bojan Šrot. V Evropski vasi je bila snemalna ekipa, dal sem tudi kratek intervju. ” Jakob, 4.b

Poleg likovnih in kuharskih izdelkov otrok naše šole, pa so učenci 4.b razreda, skupaj z mentorico Katjo Lipej pripravili plesni nastop z naslovom A je to polka. Plesalci najprej odplešejo tradicionalno Češko polko, potem pa se točka razvije v  sceno iz zabavne risanke A je to, ali kot bi rekli Čehi: Pat i Mat. 

Izmišljena zgodba  4.b razreda, govori o gibalno ovirani učenki, ki se ji pokvari invalidski voziček. Na pomoč pokliče Pata in Mata, ki jima po več neuspešnih poskusih in ob pomoči prijateljev le uspe popraviti voziček.

” Na nastop smo se pripravljali en mesec. Najprej smo izbrali zgodbo, se naučili korake, potem pa veliko vadili. Vaje so bile zelo vznemirljive. Veliko smo se hecali in smejali. Zelo zabavno se nam je zdelo, ko smo se oblekli v kostume, saj še nikoli prej nismo nosili kaj takšnega. Bližje kot je bil nastop bolj smo bili živčni in komaj smo čakali, da stopimo na oder. Ko je prišel čas da množici zaplešemo našo koreografijo, se je zgodilo nepričakovano. Glasbe ni bilo slišati. Zdelo se nam je kot, da že eno uro stojimo na odru in čakamo, pa še vsi so nas gledali. Ko smo končno zaslišali našo glasbo, smo se sprostili in odplesali tako kot smo vadili. Po končani prireditvi smo si privoščili še sladoled, potem pa se vrnili v šolo. ” – Eva Lana, Raša, Zala, Nija, Aleksej, Teodor, Admir Patrik, Brina in Larisa

Tako smo  z našim prispevkom na stojnici in odru pomagali obiskovalcem pričarati podobe, okuse, zvoke in pestrost, ki jo živimo v skupnem evropskem prostoru.

Dostopnost