Skoči na glavno vsebino

Spoznavanje slepote in slabovidnosti

Ne tako, ampak tako!

V petek, 5. 5. 2023, smo se sedmošolci na naši šoli srečali z gospodom Sebastjanom Kamenikom, ki je slep že od otroštva, in njegovim psom vodnikom Šarkom. Pogovarjali smo se o stereotipih o slepoti in slabovidnosti, ki jih je pri nas še vedno preveč, in o tem, kako ravnati ob stiku z nevidečim človekom.

Gospod Sebastjan Kamenik in njegova asistentka gospa Mojca Breznikar sta nam na nazoren in humoren način predstavila slepoto in slepe, pripomočke za lažje življenje nevidečih in načine, ki slepim omogočajo, da se uspešneje vključijo v okolje, v katerem živijo.

Pri pogovoru smo lahko sodelovali tudi učenci. Opazovali smo Šarka in njegovo delo pri vodenju slepega, uporabili smo belo palico in se preizkusili v tipnih sposobnostih – seveda z zavezanimi očmi. Bili smo uspešni, ko smo sneli prevezo in videli s svojimi očmi, pa srečni. Spoznali smo, kako pomembno je zdravo čutilo za vid, kako smo lahko hvaležni, da smo videči.

Ob koncu srečanja smo prejeli še brošure z naslovom 10 zmot in 10 resnic o slepoti, da ne bomo v zadregi, kadar bomo komunicirali s slepimi in slabovidnimi ljudmi.

Tovrstna srečanja so na naši šoli že tradicionalna, saj se z Združenjem prijateljev slepih in slabovidnih Slovenije srečujemo že vse od njegove ustanovitve. Pomagajo nam razumeti nevideče in nas navajajo na pravilno ravnanje ob srečanjih z njimi.

Pri slovenščini bomo napisali spise z naslovom Ne tako, ampak tako! in se v mesecu juniju udeležili prireditve na Špici, kamor so nas naši gostje povabili, da skupaj z njimi obeležimo obletnico ustanovitve njihove organizacije.

Bil je lep in nepozaben dogodek!

 

Sedmošolci z učiteljicama Barbaro in Jelko

Dostopnost