Skoči na glavno vsebino

Fackin zeliščni vrt

Vreme nam je končno omogočilo, da je zaživel tudi Fackin vrtiček na šolskem igrišču. V okviru različnih dejavnosti med poukom in po njem so učenci na različne načine spoznavali življenje na vrtu in pomen zelišč v vsakdanjem življenju.

Učenci niso zgolj uredili in zasadili Fackine visoke grede, temveč so nekatera zelišča vzgojili v učilnicah, jih posadili in spoznali njihovo uporabo. Opazovali so kalitev, sajenje in rast rastlin. Upamo, da nam bo sončnica, ki so jo v hladnih in deževnih dneh še opazovali pri pouku uspela, saj bo zelo popestrila naš vrt. Z namenom, da si bolje zapomnimo imena Fackinih zelišč, oblikujemo tudi napise v slovenščini in španščini.

Kolikokrat je iz gospodinjske učilnice zadišalo po jedeh, oplemenitenih z zelišči, ki so jih sami vzgojili! Pripravili smo razne omlete, namaze, solate, čaje…  Začimbe kot sta peteršilj in drobnjak smo že lahko nabrali in poskusili, nekatera pa še potrebujejo malo sonca, da bodo razvila svoje arome: sivka in žajbelj že lepo cvetita! Takšna znanja bodo učenci gotovo prenesli med svoje družinske člane in morda celo pripravili kakšno podobno gredo na domačem balkonu.

V naravi rastline niso same, tudi na Fackinem vrtu kar brenči od življenja. Naš hotel za žuželke ima kar nekaj prebivalcev, kar smo izkoristili za spoznavanje koristnih žuželk, nekatere smo se celo naučili poimenovati v tujem jeziku.

Na IV. osnovni šoli si prizadevamo, da  bi učenci pridobivali znanje za življenje, zato se trudimo izkoristiti vsako priložnost za privzgajanje zdravih navad. Pred ogledom kolesarske dirke po Sloveniji smo se oglasili še pri Fackinem vrtičku in si pripravili osvežilne napitke z meto. Osvežila nas je bolj kot navadna voda.

Dostopnost