Skoči na glavno vsebino

PEŠBUS 2023 v Dečkovem naselju

IV. OŠ Celje se bo v od 18. do 22. septembra 2023 pridružila akciji »Evropski teden mobilnosti«, ki se odvija pod okriljem Evropske komisije. V okviru tega tedna načrtujemo izvedbo promocijskega dogodka Aktivno v šolo in vrtecPešbus in Celje se pelje z namenom, da spodbujamo otroke k trajnostni mobilnosti in uporabo varnih šolskih poti ter spodbujamo starejše k aktivnemu načinu življenja.

V okviru programa Aktivno v šolo s podporo Ministrstva za zdravje spodbujajo aktivne oblike prihajanja v šolo in gibanje slovenskih učencev. Organizirana pot v šolo v obliki Pešbusa, pri kateri gredo otroci v spremstvu odraslih v šolo peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku, je lahko prvi korak k dobremu zdravju in povečanju telesne dejavnosti šolarjev.

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Delež otrok, ki v šolo prihajajo na aktiven način, je v nekaj desetletjih drastično upadel, hkrati se zmanjšuje tudi skupna količina gibanja med otroki, narašča pa problem debelosti in drugih bolezni, povezanih s spremenjenim življenjskim slogom. Zato je za populacijo osnovnošolskih otrok izrednega pomena, da pridobijo dobre navade tudi na področju trajnostne mobilnosti. Otroci so danes tudi manj samostojni in manj časa preživijo zunaj, kot so pred nekaj desetletji. Poleg tega ima aktivna pot v šolo prednosti tudi za vse ostale, saj zmanjšuje prometno gnečo okrog šol in s tem povečuje prometno varnost in zmanjšuje motorni promet ter s tem prispeva tudi k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.

Glede na prijave bomo pripravili ‘vozni red’ in ‘proge’ Pešbusa na dveh relacijah:

I.RELACIJA (LIDL – RIBARJEVA ULICA): 1.postaja-Parkirišče pri Lidlu (pri hrastih), 2. postaja – košarkaško igrišče, 3. postaja – Novi trg 8 (oranžen blok), 4.postaja – vrtec Mehurček Nova vas, 5. postaja- Ribarjeva ulica 5 (nov blok) in končna postaja IV.OŠ Celje.

II. RELACIJA ( MERCATOR NOVA VAS – ŠARANOVIČEVA ULICA 17): 1. postaja – Mercator Nova vas, 2. postaja – Šaranovičeva ulica 7 (ob novem bloku), 3. postaja – Šaranovičeva 8 (nasproti garaž), 4. postaja – Šaranovičeva ulica 17 (preden zavijemo proti šoli levo) in končna postaja IV.OŠ Celje.

Vse postaje bodo označene s tablami PEŠBUS. Akcija je namenjena učencem od 1. – 5. razreda.

KER POTREBUJEMO NATANČNO ŠTEVILO OTROK ZA DOLOČITEV ŠTEVILA UČITELJEV IN SPREMLJEVALCEV, VAS PROSIM, DA MI NA MAIL 4pesbus@gmail.com SPOROČITE, ČE SE BO VAŠ OTROK UDELEŽIL AKCIJE IN NA KATERI POSTAJI BO VSTOPIL (POGLEJTE NA ZEMLJEVID).

Prosim, če lahko prijavite otroke do petka, 8.9. 2023.

Zelo dobro bi bilo, da bi se tudi vaši otroci priključili mednarodni akciji in naredili nekaj za svoje zdravje in okolje. Prav tako vabimo vse starše, ki jih ta akcija zanima, da se je udeležijo kot spremljevalci.

 

Z upanjem, da se vidimo v čim večjem številu, vas lepo pozdravljam,

Simon Dražumerič

 

Dostopnost