Skoči na glavno vsebino

Tehniški dan – Po Fackini kolesarski poti

V Tednu mobilnosti smo bili mobilni tudi sedmošolci. V petek, 22. 9., smo izvedli tehniški dan in ga posvetili poznavanju cestnoprometnih predpisov, sestavnim delom kolesa in kolesarjenju po Fackini kolesarski poti.

Po delu v skupinah smo na šolskem igrišču preizkusili tehnično brezhibnost koles, nastavili pravo višino sedežev, se zapeljali po tekaški stezi in poskusili rokovati s prestavami. Opremili smo se z zaščitnimi čeladami in si nadeli  odsevne varnostne jopiče.

Na pot smo krenili ob 10. uri. Vozili smo v koloni in pazili na ustrezno varnostno razdaljo med kolesarji. Pot nas je vodila od šole proti Lavi, mimo Babnega, Medloga in Lopate do graščine Prešnik. Na poti smo kar nekajkrat počivali, popili nekaj vode in se okrepčali s prigrizki. Vsi smo nestrpno pričakovali strm klanec, o katerem smo slišali, da ga je težko prevoziti. Zagledali smo ga pod cerkvijo v Šmarnem v Rožni dolini. Po skupinah smo se podali v strmino. Nekateri so se pogumno lotili vzpona, drugi so obupali že ob vznožju in pot nadaljevali peš.

Ves čas so za našo varnost na poti skrbeli tudi pozorni policisti celjske policijske uprave.

Po napornem vzponu smo vsi nestrpno čakali na klanec navzdol, ki smo ga veseli dočakali v Ločah pri Šmartinskem jezeru. Najraje bi se kar vsi naenkrat spustili po strmini, a prevladali sta razumnost in skrb za varnost. Učitelji so nas spuščali po enega. Varno smo pripeljali na parkirišče pod pregrado jezera. Bilo je strašljivo, a hkrati zabavno. Med drvenjem po klancu smo se počutili, kot da bi lebdeli v zraku!

Opravili smo še zadnji postanek, se fotografirali, občudovali policistov motor in se pomenkovali. Čakal nas je le še povratek v šolo. Kolesarili smo ob Koprivnici, mimo cerkve sv. Duha, po Ulici mesta Grevenbroich in Drapšinovi ulici. Tu pa smo že uzrli  našo šolo in izhodišče današnje kolesarske ture.

Na cilj smo prikolesarili ob 12.30, veseli in ponosni, da smo srečno vozili, se veliko družili s sošolci in sošolkami ter skupaj preživeli čudovit dan. Kolesa smo varno parkirali na šolsko igrišče, pospravili opremo in se poslovili. Hvala policistom in vsem učiteljem spremljevalcem, ki so nas na poti bodrili in varovali.

S sošolci sem preživela res lep dan, rada bi ga še kdaj ponovila.

Neli Prevolšek, 7.a

Dostopnost