Skoči na glavno vsebino

Vojak in zdravnik na obisku

Učenci 4. b razreda se spoznavamo z različnimi poklici in s tem razmišljamo o možnostih lastne prihodnosti. Raziskujemo lastne kompetence ter želje za poklicno usmerjanje. Za namene govornega nastopa smo se s pomočjo računalnikov ter svetovnega spleta naučili osnovne uporabe računalniškega orodja Microsoft PowerPoint ter varnega iskanja podatkov.

Učenci so izbran poklic predstavili pred sošolci, pri čemer so se krepile veščine javnega govornega nastopanja. Da pa smo dejavnost še dodatno začinili, smo v naš razred povabili dva starša naših otrok, katera sta predstavila svoj poklic.

Prvi se nam je predstavil vojak. Učencem je približal poklic vojaka, njihovo delo, urnik, prehrano, treninge, vojaške misije, sestavo vojske, vozila, pripomočke, usposabljanja in dolžnosti. Njihov delovnik jim je približal na način iskanja podobnosti med vsakdanom učencev. Učenci so z velikim zanimanjem prisluhnili vsem informacijam in izkušnjam. Predvsem jih je zanimal strah pred vojno, zdravstvena oskrba ter sposobnosti za sprejem v njihove vrste. Pridobili so zavedanje, da se je skozi celotno življenje potrebno truditi in zbirati motivacijo za naprej ter da nič ni samo po sebi umevnega. Na koncu jim je razdelil še brošure, katere so si z zanimanjem ogledali.  

Kot drugi se nam je predstavil zdravnik. Prikazal nam je študij, delo, usposabljanja in življenje v zdravstvenih ustanovah. Ker je dr. dermatologije, nam je podrobneje predstavil to področje in s sabo prinesel kar nekaj pripomočkov, kateri so bili za učence novi in so si jih z zanimanjem ogledovali. Na zanimivih primerih nam je predstavil načine zdravljenja ter kirurške posege. Poseben čas je namenil zaščiti proti Soncu ter učencem podaril brošure ter kreme z UV zaščito. Skušal jim je približati zavedanje, da je za uspešno kariero potreben trud in trdo delo.

Dostopnost