Skoči na glavno vsebino

Otroški parlament 2023/2024

Tudi v letošnjem šolskem letu je na naši šoli potekal otroški parlament. Iskrene čestitke vsem sodelujočim, še posebej pa parlamentarcu Jaši Tomažu Krajncu iz 9. B, ki se mu je uspelo uvrstiti na občinski, regijski in nacionalni otroški parlament.


15. 2. 2024 – šolski parlament

Na šolskem parlamentu, ki smo ga ob podpori mentorice gospe Tamare Hartman pripravili nekateri devetošolci, smo debatirali o letošnji temi z naslovom »Duševno zdravje otrok in mladih«. Izvolili smo tudi predstavnike za občinski otroški parlament.


6. 3. 2024 – občinski otroški parlament

Parlamentarci, ki smo na šolskem parlamentu bili izvoljeni za napredovanje na občinski parlament, smo se zjutraj odpravili proti Narodnemu domu. V sejni dvorani smo se namestili, sledil je nagovor učencev OŠ Lava in nato še kulturni program; plesne in glasbene točke, ki so bile zelo dobro pripravljene. Po končanem kulturnem programu nas je nagovoril gospod župan Matija Kovač. Kasneje je delo potekalo v treh skupinah. Udeležil sem se delavnice, v kateri smo se pogovarjali o pomenu in vplivu športa in umetnosti na psihično zdravje otrok in mladih. Na delavnici so nam zastavili vprašanja, na katera smo v manjših skupinah odgovarjali in jih nato predali širši skupnosti. Po končanih delavnicah je sledila še pogostitev. Nagovorila nas je tudi prejemnica bronaste medalje iz paralelnega veleslaloma na olimpijskih igrah v Pekingu, deskarka Glorija Kotnik.

Program mi je bil zelo zelo všeč, menim, da je bil tudi skrbno pripravljen. Veselim se  udeležbe na regijskem parlamentu.


26. 3. 2024 – regijski otroški parlament

Regijski parlament je organizirala III. OŠ Celje. Potekal v prostorih Mladinskega centra Celje. Začel se je s kulturnim programom, ki so ga priredili udeleženci pevskega zbora in folklorne skupine. Nato smo se parlamentarci razvrstili v tri delavnice z različnimi  temami. Po končanem pogovoru je sledila pogostitev in nato še predstavitev skupnih zaključkov skupin. Izbrali so me za poročevalca naše skupine. Po končanem poročanju so razglasili še imena parlamentarcev, ki se bodo udeležili državnega parlamenta.  Mednje sem bil izbran tudi jaz. Priznam, da sem v tem dnevu zelo užival.


8. 4. 2024 – državni otroški parlament

Dan, ko sem prvič v življenju stopil v slovenski parlament, se je začel z zgodnjim odhodom avtobusa izpred Merkurja v Celju proti Ljubljani. Po vožnji, ki se je, iskreno, kar vlekla, smo prispeli pred parlamentarno poslopje, kjer so nas toplo sprejeli. Vse skupaj se je začelo v veliki dvorani, v kateri o najpomembnejših odločitvah odločajo veliki politiki. Nagovorili so nas in nam predstavili načrt dela. Začeli smo z delom po skupinah. V naši skupini smo se pogovarjali o vplivu okolja na duševno zdravje. Po petinštiridesetih minutah je sledila predstavitev ugotovitev vseh skupin in kasneje še odprta debata. Pridružili so se nam tudi g. Luka Mesec, g. Robert Golob in drugi politiki. Po pogostitvi  smo se z avtobusom vrnili v Celje.


Jaša Tomaž Kranjc, predsednik šolske skupnosti učencev in parlamentarec

Tamara Hartman, mentorica, šolska svetovalna delavka

Dostopnost