Skoči na glavno vsebino

Hermanov brlog in bonton

Beseda bonton izvira iz francoščine in pomeni dober ton. Zajema pravila spodobnega vedenja v družbi. Na obisku v Hermanovem brlogu smo se naučili nekaj pravil, ki jih upoštevamo pri pozdravljanju, predstavljanju, rokovanju, v naravi, v gledališču, na uradih, pri jedi itd.

Po svetu se ljudje pozdravljamo na različne načine. Nekateri se noskajo, drugi poljubljajo, tretji izvedejo zaporedje različnih kretenj, pri nas pa k sreči preprosto rečemo le seos med prijatelji in dober dan, ko smo bolj uradni. Včasih so se pozdravljali s prikloni in klobuki, kar se nam je zdelo še posebej zanimivo.

V muzeju smo se naučili, kako se pravilno predstavimo, pripravili smo pogrinjek, s kolesom oblačenja primerno oblekli lutke, pisali lepe besede kot so prosim, hvala, oprostite, dober dan ipd. V ustvarjalni delavnici smo izdelali pogrinjek, za nagrado pa smo se igrali z različnimi igračami in v skoraj pravi banki, kjer je bilo največ gneče.

V Hermanov brlog se bomo radi vračali. Tudi popoldan v družbi kužkov. Pri njih so namreč dobrodošli.

Prav zanimivi so tudi spominki. Naši razredničarki so v oči padle predvsem kuhinjske krpe. Zakaj? Odgovor je v fotogaleriji.

Učenci 2.b z učiteljicama

Dostopnost