Skoči na glavno vsebino

S kolesom v prihodnost

BIKE TO THE FUTURE

Naša šola je s prijavo na razpis uspela pridobiti sredstva Evropske unije, zato bomo med 1. 10. 2023 in 31. 3. 2025 izvajali  projekt Erasmus+ S kolesom v prihodnost (Bike to the Future).

Učence bomo spodbujali, da za pot v šolo in prosti čas večkrat posežejo po kolesu ali drugih trajnostnih oblikah prevoza. Zavedamo se, da gibanje v naravi koristi vsem, saj tako ohranjamo čistejše okolje in skrbimo za zdravje, a v vsakdanjem življenju bi se kljub temu lahko gibali več in bolj pogosto.

Učencem želimo predstaviti več načinov preživljanja časa v naravi, saj verjamemo, da bo to  v učencih in njihovih bližnjih okrepilo zavedanje trajnostnega ravnanja z naravo. V letu in pol nameravamo izvesti tri izmenjave učencev, in sicer z Avstrijo, Finsko in Španijo. Prepričani smo, da bo možnost udeležbe na izmenjavi okrepila samozavest pri komunikaciji v tujih jezikih ter olajšala sprejemanje večkulturnosti s spoznavanjem novih prijateljev, dežel in običajev.

Tina Dimec Ivanjko, koordinatorica projekta


 

KONTAKTNI SEMINAR JYVASKYLA, FINSKA 

 Med 1. in 4. 10. 2023 se je Tina Dimec Ivanjko, koordinatorica projekta Erasmus + S kolesom v prihodnost udeležila kontaktnega seminarja v mestu Jyvaskyla na Finskem. Namen seminarja je povezovanje s šolami po Evropi, ki si prizadevajo za vzgojo učencev za trajnostni razvoj. Poleg udeležbe na predavanjih in delavnicah je bila glavna naloga koordinatorice poiskati šole, s katerimi bi uresničili cilje, zastavljene s projektom. Približevanje zelenih oblik prevoza, oblikovanje odnosa z naravo, večjezičnost in večkulturnost so teme, ki jih bomo spoznavali v sodelovanju s tremi šolami. To so Lamas de Abade iz Santiaga de Compostela v Španiji, Mittelschulle Lavamund iz Avstrije in kot rezultat mreženja tudi finska šola Huutijarven Koulu iz bližine mesta Tampere. 

 

 

Dostopnost