Skoči na glavno vsebino

Varnostni pas varuje

Raziskave kažejo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in ustrezno uporabo otroških varnostnih sedežev lahko za 50 % zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov. Prav tako bi lahko preprečili smrtne žrtve med našimi najmlajšimi potniki.

V okviru preventivne nacionalne akcije »Varnostni pas varuje«, ki je potekal od 6. do 12.3., smo drugošolci pripravili razstavo slik v spodnji avli in na šolo povabili policista, ki je učencem prve triade predstavil pomembnost pripenjanja z varnostnim pasom. Vse nas je opozoril, naj vedno in brez izgovorov v vseh vozilih pravilno uporabljamo varnostne sedeže in varnostne pasove. Tudi na kratkih razdaljah, saj se ravno na teh zgodi ogromno nesreč. Policist je pokazal, kako se pravilno pripnemo, opozoril, da pas ne sme biti zvit in ne sme potekati prek vratu. Prav tako je izpostavil, da jahači nimajo naslona za glavo in hrbet, zato se uporaba jahačev odsvetuje.

Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu pri trku s hitrostjo do zgolj 7 km/h, zato otroci in vsi, ki sodelujemo v projektu Pasavček opozarjamo, da je red vedno pas pripet.

Pas je resnično vez z življenjem. Imejmo to v mislih vedno, ko sedemo v vozilo.

 

 

Dostopnost