Skoči na glavno vsebino

Vključitev šole v program NEON – varni brez nasilja

IV. osnovna šola Celje je postala članica NEON mreže. V NEON mreži sodelujemo šole in vrtci, ki sistematično izvajamo program primarne preventive na temo medvstniškega nasilja.

Program NEON – Varni brez vrstniškega nasilja se osredotoča na preprečevanje problema vrstniškega nasilja z glavnim sporočilom, da nasilje ni dopusten način ravnanja v medosebnih odnosih. Pomembno vlogo in odgovornost pri preprečevanju vrstniškega nasilja imajo otroci (tudi vrstniki in vrstnice, ki so priče nasilju), starši ter zaposleni v šoli. Glavni cilj programa je krepiti varovalne dejavnike otrok, da bi se znali in zmogli zaščititi pred vrstniškim nasiljem tako v fizičnem kot v spletnem okolju, da vrstniškega nasilja ne bi povzročali in da bi se ustrezno odzvali kot priče. Program predstavlja enostaven in učinkovit način, kako učencem in učenkam v osnovni šoli predstaviti problematiko vrstniškega nasilja. Nagovori in spodbudi jih, da s svojimi izkušnjami, predlogi, idejami in delovanjem aktivno prispevajo k preprečevanju vrstniškega nasilja v in izven šole.

V okviru programa smo v letošnjem letu na šoli že izvedli delavnice v 6. in 7. razredih. V prihodnjem letu načrtujemo izvedbo delavnic tudi v drugih razredih in pripravo predavanj za starše na uvodnih roditeljskih sestankih.

NEON_Zloženka za starše

Spletna stran programa: http://www.programneon.eu/neon/

Dostopnost