Skoči na glavno vsebino

Evropski dan jezikov na IV. osnovni šoli Celje

Vsako leto 26. septembra z evropskim dnevom jezikov obeležimo raznolikost jezikov, ki jih govorimo po Evropi. Na šoli se učimo tri tuje jezike: angleščino, nemščino in španščino, poleg tega pa imamo učence, ki se sami učijo še kakšnega. Na šoli bodo ves teden potekale zanimive jezikovne aktivnosti, saj učiteljicam jezikov idej ne zmanjka.

Tako smo danes, prav na evropski dan jezikov, z učenci izbirnih predmetov španščina in nemščina 1 izvedli učno uro malo drugače. Z neznano šolo iz tujine smo pripravili videokonferenco. Igrali smo igro, podobno igri ‘ugibanje oseb’, le da smo tokrat morali ugibati, iz katere države prihajajo naši sogovorniki. Učenci so ugotovili, da je sporazumevanje izven varnega zavetja razreda precej težje, a so se sprostili in z dobrimi vprašanji ugotovili, da njihovi novi prijatelji prihajajo iz Katalonije – pokrajine v Španiji. S prijaznimi namigi so tudi njim pomagali ugotoviti, od kod prihajamo.

Učenci so se nato predstavili v jeziku, ki so si ga izbrali sami; nekateri v maternem, drugi v tujem jeziku. Poleg slovenščine in katalonščine je bilo slišati zajeten nabor jezikov: nemščino, angleščino, španščino, albanščino, srbščino, japonščino… Proti koncu aktivnosti so preko športa iskali skupne točke. Luka Dončić, Jan Oblak in Sergio Ramos so le nekatera imena, ki so si jih učenci izmenjali.

Učiteljici nemščine in španščine sva zelo zadovoljni z izvedbo. Ne samo, da so učenci morali izkazati večjezične sporazumevalne zmožnosti v realni situaciji, pouk jezika sva prepletli še z geografijo, športom in krepili digitalne kompetence.

Tina Dimec Ivanjko

Dostopnost