Skoči na glavno vsebino

Veveriček posebne sorte – kulturni dan

V okviru projekta Korak k sončku smo v goste povabili Sončke, ki so resnično zasijali in se dotaknili naših src. Učenci in učiteljice prve triade smo se po različnih aktivnostih v učilnicah  zbrali v mali telovadnici, kjer smo si z navdušenjem ogledali predstavo Veveriček posebne sorte.

Lutkovna predstava Veveriček posebne sorte, avtorice Svetlane Makarovič, je nastala v sodelovanju Sončkov, to je Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine in Zveze Sonček. Nastopajoči so člani društva in uporabniki Sončkovega VDC Novo mesto ter zaposleni. Od 16 sodelujočih pri predstavi je 8 odraslih oseb s posebnimi potrebami v starosti od 23 do 41 let in to s cerebralno paralizo, avtizmom, genetskimi napakami, poškodbo glave v najstniških letih in intelektualno oviranostjo. Nekateri govorijo, drugi težje, nekateri pa se sporazumevajo z neverbalno govorico. So zelo iskreni in nimajo nobenih zavor, povedo tisto, kar mislijo. Pripravljeni so povedati svoje življenjske zgodbe, tudi na svoj način. Med sabo so si različni, vendar vsi enakovredni. Ne želijo pomilovanja, želijo, da jih sprejmemo takšne, kot so in glede na njihovo dejansko starost. So odrasle osebe z oviranostmi. Ko je za premagovanje takšnih ali drugačnih ovir poskrbljeno, živijo polno, samostojno, neodvisno življenje, ob podpori, kar pomeni, da se jim pomaga tam, kjer ne zmorejo, in dopusti, da delajo sami tisto, kar zmorejo.

Po odlični izvedbi predstave smo se z izvajalci pogovarjali o njihovih boleznih, najljubših rečeh, ciljih, sanjah in tudi o poštevanki – v svojih vrstah imajo namreč mladeniča, ki zdrdra poštevanko števila 12 in to v nedogled. Največ pozornosti je pritegnil Nejc, ki bi lahko bil odličen stand-up komik in je gledališče njegova velika ljubezen. Nekaj o sebi nam je zaupala tudi bolj tiha, a izjemno simpatična Ema.

Celotna ekipa je dodala vrednost 16.11., dnevu strpnosti – dnevu za strpnost in prijateljstvo. Pokazali in dokazali so, kakšno vrednost imajo ljubezen, kultura, strpnost in prijateljstvo ter na nas pustili globok vtis.

Kot mnogi otroci pa so se tudi oni najbolj razveselili dobrot, ki so jih pripravile naše zlate, izjemno prijazne in še kako strpne kuharice.

Cicero je že pred davnimi časi rekel: »Nič ni bolj privlačnega pri človeku kot njegova vljudnost, potrpežljivost in strpnost.«

Naj to sporočilo doseže vse nas in vse vas.

 

Učenci in učiteljice 1. triade

 

 

 

Dostopnost